Vuonna 2024 teimme Älyyn merkittäviä päivityksiä ja uudistuksia, jotta oppiminen olisi entistä sujuvampaa, innostavampaa ja tehokkaampaa. Tähän artikkeliin olemme koonneet katsauksen uusiin ominaisuuksiin, jotka tekevät Älyn käyttämisestä sujuvampaa, antoisampaa ja motivoivampaa niin opettajille kuin opiskelijoille.

Opetusvideot tiivistävät ja selittävät

Suomen kielen ja kirjallisuuden sekä suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimateriaalien opetusvideot tukevat Äly-oppimateriaalin käyttäjiä moduulien 1–11 keskeisten sisältöjen oppimisessa ja opettamisessa. Opetusvideoissa käytetyn piirrosvideotekniikanvoima piilee niiden kyvyssä selittää monimutkaisia asioita ja laajoja kokonaisuuksia tiiviillä ja helposti ymmärrettävällä tavalla. Tämän vuoksi ne ovat erinomainen työkalu lukio-opetukseen, jossa käsitellään usein abstrakteja aiheita ja vaikeasti hahmotettavia käsitteitä.

Älyn opetusvideot tarjoavat monipuolisia käyttömahdollisuuksia suomen kielen ja kirjallisuuden sekä suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärän opetuksessa. Ne toimivat erinomaisena virittelynä oppitunnin alussa, havainnollistavina esimerkkeinä eri aiheiden opetuksessa sekä kokeisiin ja ylioppilaskirjoituksiin kertaamisen tukena. Opetusvideoiden avulla opiskelijat voivat saada uusia näkökulmia oppiaineen keskeisiin sisältöihin ja kehittää sekä ymmärrystään että taitojaan opiskeltavana olevista aiheista.

Visuaalinen ilme näyttää entistä yhtenäisemmältä.

Älyn visuaalista ilmettä on yhdenmukaistettu. Työ jatkuu edelleen muun muassa diaesitysten päivittämisellä. Myös opettajalle on tarjolla yhdenmukaisuutta lisäävä työkalu (korostettu lista), jonka avulla opintojaksoille voi luoda erilaisia listoja. Korostettuun listaan voi lisätä numerot, tekstiä tai vapaavalintaisia kuvia. Listat auttavat hahmottamaan monimutkaisia kokonaisuuksia helposti ja nopeasti.

Interaktiiviset kuvat aktivoivat opiskelijaa

Toistaiseksi vain Älyn ylläpidolla käytössä oleva H5P-työkalu mahdollistaa erilaisten interaktiivisten
kuvien lisäämisen osaksi oppimateriaalia. Työkalua on hyödynnetty esimerkiksi tekstikokonaisuuden rakenteen tarkastelussa ja erilaisissa listoissa. Klikattavat elementit tarjoavat lisätietoa ja tekevät opiskelusta aktiivisempaa.

Tekoälytutka valvoo kirjoittamisprosessia

Tekoälytutka paljastaa, jos opiskelija on kerralla lisännyt vastaukseen normaalia kirjoitustahtia enemmän merkkejä, mikä voi viitata siihen, että tekstiä on kopioitu esimerkiksi tekoälystä. Raportti näyttää, mitä kohtia opiskelija on milloinkin muokannut. Tekoälytutkan kehitys jatkuu käyttäjäpalautteen avulla.

Itsetarkistuvat kielitiedon tehtävät harjoittavat S2-opiskelijoita

Erityisesti S2-opiskelijoiden tarpeisiin vastaava Kielitiedon tehtävät -sivu toimii Kielenhuollon tehtävien rinnalla. Tehtäväpankki sisältää noin 1 000 itsetarkistuvaa tehtävää, joiden kategorioita ovat verbit, nominit, adjektiivien vertailuasteet, lauseenjäsenet, lauseet ja lausekkeet, ääntäminen ja äännerakenne, sanasto, yleiskieli ja puhekieli, murteet sekä kieliopin käsitteitä. 

Valtaosa tehtävistä on laadittu suomi toisena kielenä oppijan näkökulmasta, mutta tehtävät ovat oivia välipaloja myös suomea äidinkielenään opiskeleville.

MPASSid helpottaa kirjautumista

MPASSid-kirjautumisen avulla Älyyn voi kirjautua samoilla tunnuksilla kuin moniin muihin oppilaitoksen käytössä oleviin järjestelmiin. Uusia kirjautumistietoja ei tarvitse painaa mieleensä, eikä unohtunut salasana viivästytä oppitunnin alkua.