Mikä Äly?

Äly on jatkoa Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran vuodesta 1948 vuoteen 2017 julkaisemalle Ylioppilastekstejä-kirjasarjalle, johon koottiin äidinkielen ja kirjallisuuden ylioppilaskokeen tehtäviä ja kokelaiden kirjoittamia tekstejä yhteistyössä Äidinkielen opettajain liiton kanssa. Kun ylioppilaskoe muuttui digitaaliseksi vuonna 2018, kirjasarjan korvasi sähköinen oppimisympäristö Äly.

Sittemmin Äly on laajentunut ja on nyt koko lukion suomen kielen ja kirjallisuuden sekä suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärän oppimateriaali. Lisäksi Älyssä julkaistaan 6. ja 9. luokan valtakunnalliset äidinkielen ja kirjallisuuden kokeet.

Älyn tekijät

Lukion oppimateriaalin tuottaa Äidinkielen opettajain liiton työryhmä, johon kuuluvat (vasemmalta oikealle) Ulla Lauhava, Terhi Davies, Karl Grünn ja Jonna Riikonen. ​Suomen tietokirjailijat ry on tukenut ryhmän tuottaman oppimateriaalin kirjoitustyötä.

Terhi Davies työskentelee Tampereen lyseon lukiossa, jossa hän opettaa sekä äidinkieltä ja kirjallisuutta että suomea toisena kielenä. ​
Karl Grünn on oululaisen Kastellin lukion äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja. ​
Ulla Lauhava opettaa äidinkieltä ja kirjallisuutta sekä suomea toisena kielenä Ounasvaaran lukiossa Rovaniemellä. ​
Jonna Riikonen työskentelee kirjoittamisen yliopistonopettajana Jyväskylän yliopistossa. ​
Terhi, Kalle ja Jonna toimivat myös äidinkielen ja kirjallisuuden sensoreina. ​

Valtakunnalliset äidinkielen ja kirjallisuuden kokeet tuottaa Äidinkielen opettajain liiton perusopetusryhmä, johon vuonna 2023 kuuluvat Jaakko Sarmola, Mari Järvenpää, Leija Kuuranhalla, Hanna Rahko, Merja Laine-Sjöström, Panu Saarnivaara, Elsi Santala ja Annu Viheriälehto.