Äidinkielen opettajain liiton talvipäivillä palkittiin lauantaina 21.1.2023 Vuoden äidinkielen opettajana Karl “Kalle” Grünn. Kalle työskentelee Kastellin lukiossa äidinkielen ja kirjallisuuden lehtorina ja on pitkän linjan Äly-konkari.

Vuoden opettajaa ehdottaa perinteisesti talvipäivät järjestävä paikallisyhdistys. Näin Pohjois-Pohjanmaan äidinkielen opettajat ry perusteli erinomaista valintaansa:

“Kalle on osallistunut aktiivisesti oppiaineemme opetukseen ja sen kehittämiseen. Hän on ahkera ja aikaansaava ammattilainen. Meille nuoremmille opettajille Kalle on esikuva suomen kielen ja kirjallisuuden salojen avaajana.

Kastellin lukioon Kalle tuli äidinkielen ja kirjallisuuden lehtoriksi 1996. Sitä ennen hän toimi Helsingin yliopistossa kirjallisuushistorian suurprojektin tutkijana ja opettajankoulutuslaitoksessa kotimaisen kirjallisuuden lehtorina.

Valtakunnallisesti Kalle on vaikuttanut useita kausia ÄOL:n hallituksessa ja työryhmissä. Kalle on omien sanojensa mukaan ÄOL:n ’Paavo Väyrynen’, joka jaksaa olla vuosikymmenestä toiseen mukana edistämässä oppiaineemme asiaa.

Oppikirjatyö ja sensorointi on ollut lähellä Kallen sydäntä aina. Hän on tehnyt oppimateriaalia lukion Kivijalka-sarjaan ja Älyyn. Hän on toimittanut myös Ylioppilastekstejä-kokoelmaa useana vuonna. Lisäksi hän on ollut mukana tekemässä julkaisuja kirjallisuuden opettamiseen.

Kalle on toiminut ylioppilastutkintolautakunnan äidinkielen ja kirjallisuuden sensorina parikymmentä vuotta ja jakanut aktiivisesti asiantuntemustaan alueemme opettajille paikallisissa sensoritapaamisissa sekä muissa koulutuksissa. 

Lukuharrastustakin Kalle on edistänyt, sillä hän on osallistunut Oulun kaupungin kirjallisuusdiplomien luomiseen ja niiden kehittämiseen. 2000-luvun alussa hän on saanut Pääskys-palkinnon monipuolisesta työstään innostaa lapsia ja nuoria lukemaan.

Kalle edustaa parhaimmillaan pohjoista osaamista: hän on arvostettu ammattilainen, opiskelijoiden etua ajatteleva, innostava ja tinkimätön äidinkielen opettaja.”

Onnea, Kalle! On ilo ja kunnia, että olet kanssamme tekemässä Älyä! ❤

Älyä tekee Kallen lisäksi huippujoukko, johon kuuluvat Terhi Davies, Ulla Lauhava ja Jonna Riikonen. Tutustu tekijöihin täällä.