Kysymyksiä valtakunnallisesta kokeesta

6. ja 9. luokan valtakunnalliset suomen kielen ja kirjallisuuden kokeet sekä 9. luokan suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -koe on julkaistu Äly-oppimisympäristössä.

Tästä artikkelista löydät usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia liittyen peruskoulun valtakunnallisiin kokeisiin. Jos oma kysymyksesi ei ole listalla, voit olla meihin yhteydessä lähettämällä sähköpostia osoitteeseen aly@skskirjat.fi.

Kokeen tilaaminen

Miten voin tilata kokeen?

Voit tilata kokeen Älyssä olevalla tilauslomakkeella tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen aly@skskirjat.fi. Tilaaminen Älyssä vaatii rekisteröitymisen.

Voinko tilata kerralla useamman kokeen?

Voit. Tilauslomakkeessa voit tilata samanaikaisesti 6. luokkalaisten ja 9. luokkalaisten suomen kielen ja kirjallisuuden kokeen sekä 9. luokkalaisten suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -kokeen. Ilmoita lomakkeella jokaisen tilaamasi kokeen kappalemäärä. Jos tilaat kokeita eri kouluihin, ilmoita lisätietokentässä montako lisenssiä millekin koululle avataan. Huomioithan myös, että laskutustiedot menevät oikein. Voit tilata kokeet kootusti myös sähköpostitse aly@skskirjat.fi.

Kuka voi tilata kokeen?

Kokeen voi tilata kuka tahansa koulun henkilökuntaan kuuluva tai opetuksen järjestäjä. Kokeita voi tilata samalla kertaa myös useammalle koululle kunnan sisällä. Erittelethän tällöin tilauksessa, montako lisenssiä ja mitä koetyyppiä kullekin koululle tilataan.

Miten rekisteröidyn Älyyn?

Rekisteröityminen on maksutonta ja tapahtuu osoitteessa https://alyapp.fi/#/signup. Jos rekisteröityjä on Äidinkielen opettajain liiton jäsen, rekisteröityminen onnistuu jäsennumerolla. Jos rekisteröityjä ei kuulu liittoon, ohjeet saa osoitteesta aly@skskirjat.fi.

Mistä löydän tilauslomakkeen?

Tilauslomake löytyy vasemmasta sivuvalikosta Omat tiedot -kohdan Tilauslomake-alasivulta.

Mitä tilauslomakkeessa pitää ilmoittaa?

Tilauslomakkeella ilmoitetaan, mitä koetta koululle tilataan ja kuinka monta oppilaslisenssiä kullekin kokeelle tarvitaan. Jos lisenssejä tilataan eri kouluihin, ilmoita lisätietokentässä montako lisenssiä mihinkin kouluun tilataan.

Tilataanko oppilaille myös Äly-lisenssit?

Oppilaiden Äly-lisenssit kuuluvat kokeisiin automaattisesti. Kun tilaat valtakunnallisia kokeita, ei muita lisenssejä tarvitse tilata. Tilauslomakkeen muut Äly-lisenssit ovat ensisijaisesti lukion opiskelijoita varten.

Kokeen käyttöönotto

Milloin saan kokeen käyttööni?

Lähetämme ohjeet kokeen käyttöönottoon tilausvahvistuksen yhteydessä. Tilausvahvistus lähetetään sille henkilölle, kuka on tehnyt tilauksen.

Milloin voin pitää kokeen?

9. luokan teksti- ja kielitietouden kokeen ja 9. luokan S2-kokeen suositeltu koepäivä on ke 17.4.2024, mutta voitte tietysti pitää kokeen myös koulunne oman aikataulun mukaan. 6. luokan kokeen suositeltu koeajankohta on toukokuu 2024. 9. luokan kirjoittamistaitojen kokeen voi pitää koulun oman aikataulun mukaisesti.

Miten pidän kokeen Älyssä?

Kokeen pitämistä varten sinun täytyy luoda Älyyn opintojakso. Löydät tarkat ohjeet opintojakson luomiseen valtakunnallisten kokeiden käyttöohjeesta. Käyttöohje on lähetetty tilausvahvistuksen yhteydessä.

Miten lisään kokeen opintojaksolle?

Voit lisätä kokeen opintojaksollesi Valtakunnalliset kokeet -sivulta. Klikkaa valitsemasi kokeen perässä olevaa “Näytä”-painiketta, skrollaa sivun alaosaan ja valitse oikea opintojakso “Kopioi valtakunnallinen koe opintojaksolle” -valikkoon.

Koetilanne

Mitä jos oppilas on koepäivänä poissa?

Oppilas voi tehdä kokeen muuna ajankohtana. Tällöin koe pitää avata uudelleen (jos koeaika on umpeutunut). Voit vaihtoehtoisesti myös lisätä kokeen opintojaksolle uudelleen rästikokeen pitämistä varten. Lue lisää Älyn Tiedotearkistosta löytyvästä tiedotteesta 28.3.2024 “VALTAKUNNALLINEN KOE 2024: Lisäohje oppilaan poissaoloa varten”.

Voiko kokeen tehdä kahdessa tai useammassa osassa?

Voi tehdä. Oppilaan pitää tällöin tallentaa vastauksensa lähettämättä. Koetta jatkaakseen oppilas kirjautuu samoilla tunnuksilla opintojaksolle.

Pitääkö kaikkiin tehtäviin vastata, että kokeen voi palauttaa?

Koetehtäviin voi jättää vastaamatta, eli jättää valintaruudut tai tekstikentät tyhjiksi. Oppilaan pitää kuitenkin vastata kokeen itsearviointiin ja palautekyselyyn palauttaakseen koetehtävät.

Tallentuvatko koevastaukset, jos tulee tekninen ongelma (esim. koneen akku loppuu)?

Hyvin todennäköisesti vastaukset tallentuvat, mutta vastaukset on kuitenkin hyvä tallentaa lähettämättä aina kun mahdollista. Riskiä ei kannata ottaa. Etenkin, jos koe tehdään osissa (esim. ruokailun molemmin puolin), on vastaukset hyvä tallentaa ennen koetilanteen pitkäaikaista keskeytymistä.

Voiko kokeen tehdä tai tarvittaessa jatkaa kännykällä tai tabletilla?

Voi. Äly toimii kaikilla laitteilla, joilla on pääsy internetiin. Jos oppilas jatkaa koetta eri laitteella, hän kirjautuu Älyyn samoilla tunnuksilla, jotka on kertaalleen saanut.

Muita kysymyksiä

Kirjautuuko oppilas aina samalla käyttäjätunnuksella ja salasanalla?

Kyllä. Oppilas käyttää aina Älyyn kirjautuessaan samoja tunnuksia, jotka hänelle on ensimmäisellä kerralla aktivoitu. Opettaja näkee tunnukset opintojaksonsa etusivulta.

Mitä jos oppilas poistuu vahingossa opintojaksolta?

Oppilas voi liittyä opintojaksolle uudelleen opintojakson liittymiskoodilla (nimi-nimi-123). Opettaja näkee opintojakson liittymiskoodin Opintojaksot-sivulta kunkin opintojakson perästä. Oppilas kirjoittaa koodin Opintojaksot-sivun “Liity opintojaksolle” -painikkeesta avautuvaan kenttään.

Onko Äly suljettu ympäristö?

Äly ei ole suljettu ympäristö. Koe tehdään Älyssä, ja muiden sivustojen käyttö kokeen aikana on kielletty.

Tämän artikkelin sisältö täydentyy kevään 2024 aikana. Jos kysymyksesi ei ollut listalla, voit olla meihin yhteydessä lähettämällä sähköpostia osoitteeseen aly@skskirjat.fi.