9. luokan valtakunnallinen äidinkielen ja kirjallisuuden koe tulee myyntiin 14.2.2023. Olemme koonneet tälle sivulle yleisimpiä koetta koskevia kysymyksiä. Jos oma kysymyksesi ei ole listalla, autamme osoitteessa aly@skskirjat.fi.

Mistä koe tilataan?

Koe tilataan koululle opettajien Älystä löytyvällä tilauslomakkeella tai lähettämällä meille sähköpostia osoitteeseen myynti@skskirjat.fi. Kokeen voi tilata kerralla saman koulun eri opettajien ryhmille.

Missä tilauslomake Älyssä on?

Tilauslomake löytyy Omat tiedot -sivulta vihreästä sivuvalikosta.

Kuka voi tilata kokeen?

Kokeen voi tilata kuka tahansa koulun henkilökuntaan kuuluva. Tilaaminen Älyssä vaatii rekisteröitymisen. Rekisteröityminen on maksutonta ja tapahtuu osoitteessa https://alyapp.fi/#/signup. Jos rekisteröityjä on Äidinkielen opettajain liiton jäsen, rekisteröityminen onnistuu jäsennumerolla. Jos rekisteröityjä ei kuulu liittoon, ohjeet saa osoitteesta aly@skskirjat.fi.

Ilmoitetaanko tilauslomakkeella tarkka oppilasmäärä?

Tilauslomakkeella ilmoitetaan tarkka oppilasmäärä. Jos lisenssejä tilataan eri kouluihin, lisätietokenttään täytyy merkitä kuhunkin kouluun hankittavien lisenssien määrä.

Mitä koe maksaa?

Kokeen hinta on 5,40 € + alv 24 % / oppilas. Hinta sisältää tulospalvelun. Oppilaskohtaiset lisenssit ovat voimassa kuusi kuukautta. Opettaja voi valintansa mukaan teettää kokeen sähköisenä tai paperisena.

Missä vaiheessa koulut saavat tarkat ohjeet?

Kokeen tilaaja saa ohjeet, kun tilaus on käsitelty. Jos tilaaja on muu kuin opettaja, tilaajan velvollisuus on välittää ohjeet opettajalle.

Miten eri opettajat saavat lisenssit käyttöön?

Lisenssit lisätään tilauksen tehneen koulun tietoihin tai niille kouluille, jotka on mainittu tilauksen yhteydessä. Kouluun rekisteröityneet opettajat saavat lisenssit käyttöönsä menemällä sivulle Omat tiedot → Koulun tuotteet. Kertakäyttöiset lisenssikoodit jaetaan oppilaille rekisteröitymistä varten esimerkiksi esimerkiksi sähköpostilla, Wilmassa tai tulostettuina lappuina. Oppilaat rekisteröityvät Älyyn itse osoitteessa alyapp.fi/valtakunnallinen ja käyttävät saamansa koodin kohdassa ”Onko sinulla lisenssiavain?”.

Kannattaako oppilaiden rekisteröityä Älyyn ennen koetta, vai käytetäänkö lisenssikoodit kokeen alussa?

Suosittelemme, että oppilaat rekisteröityvät jo valmiiksi ennen koetta, jotta koe saadaan aloitettua sujuvasti haluttuun aikaan.

Toimiiko sähköinen versio myös iPadeilla?

Koe toimii kaikilla älylaitteilla, joilla on pääsy internetiin.

Kauanko kokeisiin pitää varata aikaa?

Teksti- ja kielitietouden kokeen suositeltava koepäivä on maanantai 17.4.2023. Kokeen kesto on 90 minuuttia.  
 
Kirjoittamistaitojen kokeen voi tehdä kerralla tai useammassa otteessa kevätlukukauden aikana koulun oman aikataulun mukaan. Siitä, kauanko kokeeseen varataan aikaa, päättää opettaja.

Lue lisää 9. luokan valtakunnallisesta kokeesta.